kontakt@pozatrasa.pl
+48 22 350 73 46

Wyspa Madera – Portugalskie ogrody na Oceanie Atlantyckim

Wyspa Madera należąca obecnie do Portugalii, odkryta została w 1419 roku przez portugalskich podróżników Tristão Vaz Teixeira, Bartolomeu Perestrelo i João Gonçalves Zarco. Madera znana z niesamowitych widoków często określany jest jako Wyspa Wiecznej Wiosny. Panuje tu łagodny ciepły klimat, który powoduje iż po wyspach podróżować można praktycznie przez cały rok.

Jedne z najpiękniejszych wędrówek po Maderze prowadzą wzdłuż lewad – kanałów melioracyjnych wykutych w skałach. Zaczęto je budować już pod koniec XV wieku, część nowszych pochodzi z lat 40 XX wieku. Lewady powstawały w celu transportu wody deszczowej z północnej wilgotnej części wyspy na bardziej suchą południową. Lewady są niezwykłym osiągnięciem inżynierii, które za pomocą systemu śluz i kanałów pozwalało rolnikom nawadniać pola. Dzisiaj długość lewad na Maderze to ponad 3000 kilometrów a ścieżki prowadzące wzdłuż nich i wijące się przez całą wyspę dostarczają wędrowcom niezapomnianych wrażeń i cudownych widoków. Trasy wiodą znad Oceanu Atlantyckiego na wysokość aż około dwóch tysięcy metrów n.p.m. Emocje podczas wędrówek gwarantowane!

wyspa Madera Porto Santo

Madera oprócz widoków i krajobrazów zapierających dech w piersiach zachwyca również bogatą, różnorodną i doskonałą kuchnią. Kulinaria Madery nierozerwalnie związane są z bogactwem wód Oceanu Atlantyckiego. Większość restauracji na wyspie oferuje doskonałe owoce morza i dania ze świeżych ryb. Grillowane ośmiornice, krewetki, doskonałe tuńczyki i filety z Espada à Madeirense to tylko kilka z licznych lokalnych przysmaków. Nie można pominąć również najpopularniejszej przekąski na Maderze, czyli chlebku Bolo-do-Caco podawanym z masłem czosnkowym. Koniecznie spróbować trzeba też „Espetada” czyli szaszłyków z wołowiny.

Wyspa Madera zwana też często „Żyznym Atlantyckim Wulkanicznym Ogrodem” oferuje ogromną obfitość egzotycznych owoców tropikalnych. Koniecznie spróbować trzeba rosnących tu owoców mango i marakui, bananów, awokado, ananasów i doskonałych odmian gruszek. Owoce skosztować można w doskonałych deserach – budyniach, musach, lodach a także w lokalnych nalewkach. Najbardziej typowym deserem na wyspie jest tradycyjny Bolo-de-Mel, czyli piernik z zawartością lokalnego miodu z trzciny cukrowej. Podczas podróży po wyspie koniecznie wypróbować trzeba też słynnego wina z Madery. Produkowane jest tu ponad trzydzieści jego gatunków, z których najbardziej szlachetne to Sercial, Boal, Verdelho i Malvasia.

Madera Porto Santo

Połącz przyjemność zwiedzania uroczych maderskich miasteczek, eksplorowania przyrody wyspy z degustacją lokalnej kuchni i jej przysmaków. Zapraszamy na podróż Wyspa Madera Porto Santo! Szczegóły i program podróży Wyspa Madera Porto Santo znajdują się stronie wyprawy. O Maderze i Porto Santo czytaj w naszych artykułach: Madera – Festiwal Kwiatów Funchal  

Autor: Dorota Przyborkiewicz